Duindoornbes

De duindoornbes is in Nederland een onbekende vrucht, maar op Rügen zijn ze er dol op. De duindoornbes (Sanddorn in het Duits) is hét lokale product van het eiland. Hij wordt ook wel ‘het antwoord van Rügen op de kiwi’ genoemd. De vrucht is namelijk hartstikke gezond: hij zit boordevol vitamine C. Er zit ongeveer 15 keer meer vitamine C in dan in een sinaasappel. En dan is hij ook nog eens hartstikke lekker. 3 tips voor hoe jij zelf een lekker tussendoortje maakt met de duindoornbes.

Duindoornbeslimonade

Op Rügen zijn ze er gek op: limonade van de duindoorn. Je maakt ‘m ook eenvoudig thuis zelf. Je hebt hier 3 lepels met duindoornbessen voor nodig, 2 centimeter gember, 1 eetlepel honing en ongeveer 1 liter water. Mix de ingrediënten en maal ze goed. Haal het mengsel vervolgens door een zeef, zodat de velletjes achterblijven. Serveer gekoeld met ijsblokjes.

Jam van de duindoornbes

Ook jam van de duindoornbes heb je in een handomdraai gemaakt. Hiervoor heb je 500 gram duindoornbessen nodig, 500 gram suiker en 1 liter water. Breng alle ingrediënten aan laat de bessen in ongeveer 20 minuten zacht en gaar worden. Wanneer het mengsel op jam begint te lijken, kun je het vuur uitzetten. Vervolgens schenk je de jam in een potje. Doe het potje dicht en zet het ondersteboven, totdat de jam is afgekoeld. Je kunt de jam vervolgens enkele weken bewaren in de koelkast.

Duindoornijs

We sluiten af met een zomerse snack: ijs van de duindoornbes. Hiervoor heb je ongeveer 100 milliliter sap van de duindoornbes nodig. Daarnaast heb je 500 milliliter slagroom, 500 milliliter volle melk, 400 gram suiker en 400 gram eigeel nodig. Kook de suiker met de slagroom, melk en het sap. Meng dit vervolgens met het eigeel en verwarm het mengsel tot 70 graden. Vervolgens laat je het afkoelen. Heb je een ijsmachine, dan kun je het hierin zetten. Als je die niet hebt, kun je het mengsel in een bak in de vriezer zetten. Ieder half uur moet je even roeren en na een paar uur kun je genieten van je heerlijke zelfgemaakte ijs!

Hoe kom ik aan duindoornbessen?

Ben je op Rügen, dan moet je zeker even langsgaan bij Sanddorns in Binz. Hier verkopen ze alles wat met de duindoornbes te maken heeft. Je vindt de winkel op de Hauptstrasse 24. In Nederland is de vrucht helaas niet in de supermarkt te koop, maar wel op diverse andere plekken. Bijvoorbeeld online bij Lindenhoff.